Cara Buat Karipap Daging Yang Sedap Dan Gurih
Memperkenalkan Karipap Daging
Karipap daging merupakan sejenis makanan yang popular di Malaysia. Karipap ini biasanya dihidangkan sebagai snek atau hidangan minum petang. Karipap daging adalah salah satu jenis karipap yang paling disukai oleh orang ramai. Hidangan ini terdiri daripada kulit karipap yang diisi dengan daging cincang yang gurih dan lezat.Bahan-bahan
Untuk membuat karipap daging yang sedap dan gurih, anda memerlukan beberapa bahan seperti berikut:- 500g tepung gandum
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu besar minyak masak
- Air secukupnya
- 250g daging cincang
- 1 sudu besar minyak masak
- 1 biji bawang besar, dicincang halus
- 2 ulas bawang putih, dicincang halus
- 1 inci halia, dicincang halus
- 1 batang serai, dihiris halus
- 2 sudu besar kari bubuk
- 1 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh serbuk kunyit
- 1/2 sudu teh serbuk jintan manis
- 1/2 sudu teh serbuk ketumbar
- 1/4 cawan air
- 2 sudu besar minyak masak
- 2 biji kentang, kukus dan hiris dadu kecil
- 1 biji telur, dikocak
- Minyak masak secukupnya untuk menggoreng
Cara-cara
Berikut adalah cara-cara untuk membuat karipap daging yang sedap dan gurih: Langkah 1: Pertama sekali, kita perlu menyediakan adunan kulit karipap. Campurkan tepung gandum, garam dan minyak masak dalam mangkuk. Gaul rata dan tambahkan air sedikit-sedikit sambil dikacau sehingga menjadi doh yang lembut. Setelah itu, tutup adunan dengan kain lembap dan biarkan selama 30 minit. Langkah 2: Selagi menunggu adunan kulit karipap, kita boleh menyediakan isian karipap. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar, bawang putih, halia dan serai sehingga wangi. Kemudian, masukkan daging cincang dan kacau sehingga masak. Langkah 3: Selepas itu, masukkan kari bubuk, garam, serbuk kunyit, serbuk jintan manis, serbuk ketumbar dan air. Kacau sehingga rata dan biarkan masak selama beberapa minit. Akhir sekali, masukkan kentang dan kocak telur. Gaul rata dan biarkan sejuk. Langkah 4: Setelah 30 minit, ambil sebahagian kecil adunan kulit karipap dan bulatkan. Gilas dengan penggilas hingga menjadi nipis dan potong menjadi bentuk bulat. Langkah 5: Letakkan isian karipap di atas kulit karipap dan lipat dua. Tekan tepi karipap dengan garpu untuk mengelakkan isian terkeluar semasa digoreng. Langkah 6: Panaskan minyak dalam kuali dan goreng karipap sehingga kuning keemasan. Angkat dan toskan minyak dengan kertas tisu.Penyajian
Karipap daging yang sedap dan gurih boleh dihidangkan panas atau sejuk. Karipap ini sesuai dihidangkan sebagai snek atau hidangan minum petang bersama-sama dengan teh tarik atau kopi. Anda juga boleh membuat stok karipap daging dan membekukan untuk dihidangkan pada bila-bila masa sahaja.Nilai Pemakanan
Karipap daging mengandungi pelbagai nutrien yang penting untuk kesihatan tubuh badan. Setiap hidangan karipap daging mengandungi kira-kira 280 kalori, 22g karbohidrat, 16g protein, 14g lemak, 2g serat, 2g gula dan 630mg natrium. Bagi mereka yang mengambil kira pengambilan kalori, satu hidangan karipap daging boleh dianggap sebagai snek yang berkalori sederhana. Walau bagaimanapun, karipap daging juga mengandungi banyak lemak yang tidak sihat, jadi pastikan untuk mengambilnya dalam jumlah yang sederhana.Jadi, itulah resepi untuk karipap daging yang sedap dan gurih. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah dan menikmati kelezatan hidangan ini bersama keluarga dan rakan-rakan anda. Selamat mencuba!