'/> Resepi Daging Dendeng Sedap - Santapan Senja

Resepi Daging Dendeng Sedap


PAREEDOMEY resepi daging dendeng sedap
PAREEDOMEY resepi daging dendeng sedap from pareedomey.blogspot.com

Bahan-bahan

Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat daging dendeng ialah:

  • 1 kg daging lembu
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar gula
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya
  • Minyak untuk menumis

Cara-cara

Berikut adalah cara-cara untuk membuat daging dendeng:

  1. Cuci bersih daging dan potong nipis-nipis mengikut arah daging.
  2. Tumbuk bawang putih dan halia hingga lumat.
  3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih dan halia hingga naik bau.
  4. Masukkan daging dan kacau hingga daging berubah warna.
  5. Tambahkan kicap manis, sos tiram, sos cili, gula, garam dan air secukupnya.
  6. Kacau rata dan biarkan mendidih.
  7. Kecilkan api dan biarkan masakan itu meresap ke dalam daging.
  8. Kacau perlahan-lahan hingga daging kering dan berwarna coklat kehitaman.
  9. Angkat dan toskan minyak.
  10. Sedia untuk dihidangkan.

Nilai Pemakanan

Daging dendeng mengandungi nutrien seperti protein, zat besi, dan vitamin B kompleks. Namun, pengambilan daging yang berlebihan boleh meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular dan kanser kolorektal. Oleh itu, disarankan untuk mengambil daging dalam jumlah yang sederhana dan seimbang dengan diet yang sihat.

Satu hidangan daging dendeng mengandungi kira-kira:

  • 321 kaalori
  • 17 gram lemak
  • 12 gram karbohidrat
  • 31 gram protein
  • 1 gram serat
  • 4 gram gula
  • 261 mg natrium

Cara Penyimpanan

Daging dendeng boleh disimpan dalam peti sejuk selama 3-4 hari atau dalam peti beku selama 3-4 minggu. Sebelum disimpan, pastikan daging telah sejuk sepenuhnya dan letakkan dalam bekas kedap udara atau bungkusan plastik. Untuk menghangatkan semula, letakkan dalam kuali dan panaskan dalam api kecil atau dalam ketuhar gelombang mikro.

Kesimpulan

Daging dendeng ialah hidangan yang popular di Malaysia kerana kelezatannya yang tidak dapat ditolak. Dengan menggunakan resepi ini, anda boleh membuat daging dendeng yang sedap dan lezat di rumah anda sendiri. Namun, jangan lupa untuk mengambil daging dalam jumlah yang sederhana dan seimbang dengan diet yang sihat.


Link copied to clipboard.