'/> Cara Membuat Samosa Daging Yang Sedap - Santapan Senja

Cara Membuat Samosa Daging Yang Sedap


Resep Samosa Daging ala Masako® Dapur Umami
Resep Samosa Daging ala Masako® Dapur Umami from www.dapurumami.com

Bahan-bahan:

- 250g tepung gandum

- 1 sudu teh garam

- 3 sudu besar minyak sayur

- 1/2 cawan air suam

Baca Juga

- 300g daging cincang

- 1 biji bawang besar, dicincang halus

- 2 ulas bawang putih, dicincang halus

- 1 inci halia, dicincang halus

- 1 sudu teh jintan putih

- 1 sudu teh serbuk kari

- Garam dan gula secukup rasa

- Minyak untuk menggoreng

Cara membuat:

1. Campurkan tepung gandum dan garam dalam mangkuk.

2. Tambahkan minyak sayur dan adun sehingga sebati.

3. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil uli sehingga menjadi doh yang lembut.

4. Tutup doh dengan kain lembap dan biarkan selama 30 minit.

5. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumiskan bawang besar, bawang putih, dan halia sehingga wangi.

6. Tambahkan jintan putih dan serbuk kari, kacau sebati.

7. Masukkan daging cincang, garam, dan gula, kacau sebati dan masak hingga daging empuk.

8. Biarkan adunan daging sejuk.

9. Ambil sebahagian kecil doh dan gilas hingga nipis.

10. Potong doh nipis menjadi segiempat.

11. Lipat segiempat menjadi segitiga dan rekatkan bahagian tepi dengan air.

12. Masukkan adunan daging dalam segitiga doh dan lipat bahagian atas segitiga ke bawah.

13. Rekatkan bahagian atas dengan air.

14. Ulang langkah 9 hingga 13 sehingga semua doh dan adunan daging habis.

15. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng samosa sehingga kuning keemasan.

16. Tapis minyak dengan tisu dapur.

17. Samosa daging siap dihidangkan.

Informasi Nutrisi:

Setiap hidangan samosa daging mengandungi kira-kira 250 kalori, 10g lemak, 30g karbohidrat, 10g protein, dan 2g serat.

Samosa daging juga mengandungi vitamin B kompleks dan zat besi yang penting untuk kesihatan tubuh.

Selamat mencuba!


Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.