Resepi Stew Daging
Introduction
Stew daging adalah sejenis hidangan yang popular di kalangan masyarakat Malaysia. Hidangan ini biasanya dimasak dengan daging lembu atau kambing yang dipotong kecil-kecil dan direbus dalam kuah yang pekat. Stew daging ini sangat sesuai dimakan bersama dengan nasi putih atau roti.Ingredients
Antara bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat stew daging adalah seperti berikut:- 1kg daging lembu/kambing
- 1 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 2 biji kentang
- 2 batang lobak merah
- 1 tin kacang hijau
- 1 tin tomato dice
- 2 helai daun kari
- Bahan perasa seperti garam, serbuk kunyit, serbuk lada hitam, serbuk cili
- Air secukupnya
Instructions
Berikut adalah langkah-langkah untuk membuat stew daging:- Perapkan daging dengan garam, serbuk kunyit dan serbuk lada hitam selama 30 minit.
- Tumis bawang besar, bawang putih dan halia dalam kuali yang besar.
- Masukkan daging yang telah diperap tadi dan kacau sehingga daging menjadi keperangan.
- Perahkan tomato dice dan masukkan ke dalam kuali.
- Masukkan air secukupnya dan biarkan mendidih selama 10 minit.
- Potong kentang dan lobak merah mengikut saiz yang dikehendaki.
- Masukkan kentang dan lobak merah ke dalam kuali dan biarkan mendidih selama 15 minit.
- Masukkan kacang hijau yang telah dicuci bersih dan daun kari ke dalam kuali.
- Tambahkan bahan perasa seperti garam, serbuk kunyit, serbuk lada hitam dan serbuk cili mengikut citarasa.
- Biarkan stew daging mendidih selama 10 minit lagi.
- Sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih atau roti.