Dalca Daging Kelantan Resepi Terbaik from resipicitarasawan.blogspot.com
Pengenalan
Dalca daging merupakan salah satu jenis masakan tradisional Malaysia yang sangat popular di kalangan masyarakat Malaysia. Ia adalah antara hidangan yang sangat sesuai dimakan bersama nasi putih panas. Dalca daging terkenal dengan kuahnya yang pekat dan berwarna kuning kehijauan serta daging yang empuk dan lembut. Ia juga boleh dimasak dengan menggunakan pelbagai jenis daging seperti daging lembu, ayam atau kambing.
Bahan-bahan
Antara bahan-bahan yang diperlukan untuk memasak dalca daging adalah seperti berikut: - 500 gram daging lembu - 1 tin kacang hijau - 2 biji kentang - 1 labu bawang besar - 3 ulas bawang putih - 2 inci halia - 2 batang serai - 1 sudu besar serbuk kunyit - 1 sudu besar serbuk ketumbar - 1 sudu besar serbuk cili - 1 sudu kecil jintan manis - 1 sudu kecil lada hitam - 1/2 cawan santan pekat - Air secukupnya - Garam secukup rasa - Minyak masak
Cara Memasak
Berikut adalah langkah-langkah untuk memasak dalca daging yang sedap dan lezat: 1. Pertama sekali, bersihkan dan potong daging lembu mengikut saiz yang dikehendaki. Kemudian, rendamkan daging lembu dalam air selama 30 minit untuk menghilangkan bau hanyir. 2. Seterusnya, potong-potong kentang kecil-kecil dan rendamkan dalam air supaya ia tidak berubah warna. 3. Kisar bawang besar, bawang putih, halia dan serai. Kemudian, panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan yang telah dikisar tadi sehingga harum. 4. Masukkan daging lembu yang telah dibersihkan tadi ke dalam kuali dan kacau sebati sehingga daging berubah warna. 5. Masukkan serbuk kunyit, serbuk ketumbar, serbuk cili, jintan manis dan lada hitam ke dalam kuali dan kacau sebati sehingga rempah tercampur rata dengan daging. 6. Tuangkan air secukupnya ke dalam kuali dan biarkan ia mendidih. 7. Setelah air mendidih, masukkan kentang yang telah dipotong tadi ke dalam kuali dan biarkan ia masak hingga empuk. 8. Setelah kentang empuk, masukkan tin kacang hijau ke dalam kuali dan kacau sebati. 9. Tuangkan santan ke dalam kuali dan kacau sebati. Kemudian, biarkan ia mendidih selama beberapa minit. 10. Setelah kuah mendidih, tambahkan garam secukup rasa dan kacau sebati. 11. Tutup kuali dan biarkan ia masak selama 15-20 minit atau sehingga daging lembu empuk. 12. Setelah daging empuk, angkat dan hidangkan bersama nasi putih panas.
Nilai Pemakanan
Berikut adalah nilai pemakanan bagi setiap hidangan dalca daging: - Kandungan Kalori: 413 kalori - Kandungan Protein: 28 gram - Kandungan Lemak: 24 gram - Kandungan Karbohidrat: 22 gram - Kandungan Serat: 7 gram - Kandungan Natrium: 480 mg
Kesimpulan
Itulah cara memasak dalca daging yang sedap dan lezat. Selamat mencuba!