Resepi Daging Kicap Yang Sedap Dan Mudah
Pendahuluan
Daging kicap merupakan satu lagi hidangan popular di Malaysia yang mudah dan sedap untuk disediakan. Hidangan ini biasanya dimasak dengan daging lembu atau ayam yang dicampur dengan sos kicap, bawang putih, bawang merah, dan rempah-rempah. Hidangan ini biasanya dimakan dengan nasi panas dan sayur-sayuran. Inilah resepi mudah untuk anda cuba di rumah.Bahan-bahan
Ini adalah senarai bahan-bahan yang diperlukan untuk menyediakan hidangan daging kicap:- 500 gram daging lembu atau ayam
- 2 sudu besar minyak masak
- 2 ulas bawang putih - diketuk
- 1 biji bawang besar - dimayang
- 1 inci halia - dihiris halus
- 1 batang serai - dihancurkan
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh ketumbar
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 1 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos kicap
- 1 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh gula
- 1 cawan air
- daun ketumbar untuk hiasan
Cara-cara Memasak
Ini adalah langkah-langkah untuk menyediakan hidangan daging kicap yang sedap:- Panaskan minyak dalam kuali yang besar.
- Tumis bawang putih, bawang besar, halia, dan serai sehingga wangi.
- Tambahkan jintan manis, ketumbar, dan kunyit. Kacau sebati.
- Masukkan daging dan kacau sehingga daging berubah warna.
- Tambahkan sos tiram, sos kicap, garam, dan gula. Kacau sebati.
- Tuang air dan kacau sebati. Biarkan hingga mendidih.
- Kecilkan api dan biarkan daging masak sehingga empuk.
- Hidangkan daging kicap dengan nasi panas dan sayur-sayuran. Hias dengan daun ketumbar.
Nilai Pemakanan
Ini adalah nilai pemakanan bagi hidangan daging kicap:- Kalori: 240
- Lemak: 14g
- Karbohidrat: 7g
- Protein: 21g
- Kolesterol: 70mg
- Natrium: 860mg
- Gula: 3g