Resepi Murtabak Daging Yang Sedap Dan Mudah
Bahan-bahan
Untuk memasak murtabak daging ini, anda memerlukan bahan-bahan berikut:
- 500 gram daging cincang
- 1 biji bawang besar, dicincang halus
- 2 ulas bawang putih, dicincang halus
- 1/2 cawan kacang pis, dicincang halus
- 1/2 cawan daun sup, dicincang halus
- 1/2 sudu teh ketumbar bubuk
- 1/2 sudu teh serbuk kunyit
- 1/2 sudu teh jintan manis
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
- 1 sudu makan minyak masak
- 2 keping kulit roti canai
- 2 biji telur
Cara Penyediaan
Berikut adalah langkah-langkah untuk menyediakan murtabak daging yang sedap dan mudah:
- Panaskan minyak masak dalam kuali yang besar.
- Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan daging cincang dan kacau sehingga daging masak dan pecah-pecah.
- Tambahkan kacang pis, daun sup, ketumbar, kunyit, jintan manis, dan lada hitam.
- Kacau sebati dan biarkan sejuk.
- Letakkan kulit roti canai di atas kuali yang panas dan sapukan telur di atasnya.
- Tuang campuran daging di atas kulit roti canai.
- Lipat kulit roti canai menjadi segiempat dan tekan-tekan dengan garpu.
- Balikkan murtabak dan biarkan sehingga kedua-dua belah masak dan keperangan.
- Angkat murtabak dan potong-potong mengikut saiz yang diinginkan.
Informasi Pemakanan
Ini adalah maklumat pemakanan untuk murtabak daging yang disediakan mengikut resepi di atas:
- Kalori: 548 kalori
- Protein: 28 gram
- Lemak: 36 gram
- Karbohidrat: 31 gram
- Serat: 2 gram
- Gula: 1 gram
- Natrium: 497 miligram
Murtabak daging adalah hidangan yang cukup berat dan kaya dengan protein dan lemak. Oleh itu, disarankan untuk dimakan dalam jumlah yang sederhana dan disertai dengan sayur-sayuran segar dan air kosong untuk menjaga kesihatan anda.
Selamat mencuba!