'/> Resepi Murtabak Daging Yang Sedap Dan Mudah - Santapan Senja

Resepi Murtabak Daging Yang Sedap Dan Mudah


Our Journey Begins Murtabak Daging for Iftar
Our Journey Begins Murtabak Daging for Iftar from nurniezza.blogspot.com

Bahan-bahan

Untuk memasak murtabak daging ini, anda memerlukan bahan-bahan berikut:

  • 500 gram daging cincang
  • 1 biji bawang besar, dicincang halus
  • 2 ulas bawang putih, dicincang halus
  • 1/2 cawan kacang pis, dicincang halus
  • 1/2 cawan daun sup, dicincang halus
  • 1/2 sudu teh ketumbar bubuk
  • 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  • 1/2 sudu teh jintan manis
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1 sudu makan minyak masak
  • 2 keping kulit roti canai
  • 2 biji telur

Cara Penyediaan

Berikut adalah langkah-langkah untuk menyediakan murtabak daging yang sedap dan mudah:

  1. Panaskan minyak masak dalam kuali yang besar.
  2. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
  3. Masukkan daging cincang dan kacau sehingga daging masak dan pecah-pecah.
  4. Tambahkan kacang pis, daun sup, ketumbar, kunyit, jintan manis, dan lada hitam.
  5. Kacau sebati dan biarkan sejuk.
  6. Letakkan kulit roti canai di atas kuali yang panas dan sapukan telur di atasnya.
  7. Tuang campuran daging di atas kulit roti canai.
  8. Lipat kulit roti canai menjadi segiempat dan tekan-tekan dengan garpu.
  9. Balikkan murtabak dan biarkan sehingga kedua-dua belah masak dan keperangan.
  10. Angkat murtabak dan potong-potong mengikut saiz yang diinginkan.

Informasi Pemakanan

Ini adalah maklumat pemakanan untuk murtabak daging yang disediakan mengikut resepi di atas:

  • Kalori: 548 kalori
  • Protein: 28 gram
  • Lemak: 36 gram
  • Karbohidrat: 31 gram
  • Serat: 2 gram
  • Gula: 1 gram
  • Natrium: 497 miligram

Murtabak daging adalah hidangan yang cukup berat dan kaya dengan protein dan lemak. Oleh itu, disarankan untuk dimakan dalam jumlah yang sederhana dan disertai dengan sayur-sayuran segar dan air kosong untuk menjaga kesihatan anda.

Selamat mencuba!


Link copied to clipboard.