'/> Resepi Bubur Lambuk Daging - Santapan Senja

Resepi Bubur Lambuk Daging


Bubur Lambuk Daging Style Utara Sedap Memikat!
Bubur Lambuk Daging Style Utara Sedap Memikat! from www.enyabdullah.com

Perkenalkan Bubur Lambuk

Bubur lambuk merupakan salah satu hidangan yang sangat popular di Malaysia, khususnya pada bulan Ramadan. Hidangan ini biasanya disajikan pada waktu berbuka puasa dan menjadi juadah yang wajib ada di meja makan keluarga Malaysia. Bubur lambuk biasanya terdiri dari bahan-bahan seperti beras, daging, rempah ratus, sayur-sayuran dan bahan-bahan lain yang di masak bersama-sama untuk menghasilkan hidangan yang lezat. Dalam artikel ini, kami akan berkongsi resepi untuk membuat bubur lambuk daging yang sedap dan pasti menjadi juadah kegemaran anda.

Bahan-Bahan

  • 1 cawan beras
  • 300g daging lembu/daging ayam
  • 2 ulas bawang putih (cincang halus)
  • 1 ulas bawang besar (cincang halus)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 1 inci halia (diketuk)
  • 2 helai daun pandan
  • 1/2 cawan kacang hijau (rendam semalaman)
  • 1 cawan lobak merah (dipotong dadu kecil)
  • 1 cawan kobis (dipotong dadu kecil)
  • 1 cawan kacang panjang (dipotong kecil)
  • 1 cawan air
  • 4 cawan air rebusan daging
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

Cara-cara Penyediaan

1. Rendam beras

Rendamkan beras dalam air selama 30 minit sebelum dimasak.

2. Rebus daging

Rebus daging lembu atau ayam dalam 4 cawan air sehingga empuk. Kemudian, biarkan sejuk sebelum dipotong dadu kecil.

3. Tumbuk rempah

Tumbuk serai dan halia hingga lumat.

4. Tumis bahan-bahan

Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau. Kemudian, masukkan rempah yang telah ditumbuk, daun pandan dan kacang hijau.

5. Masak beras

Masukkan beras yang telah drendam ke dalam kuali dan kacau hingga sebati dengan bahan-bahan yang telah ditumis. Kemudian, tuangkan air rebusan daging dan air.

6. Masukkan sayur-sayuran

Masukkan lobak merah, kobis dan kacang panjang ke dalam kuali. Kacau dan masak hingga sayur-sayuran lembut.

7. Masukkan daging

Masukkan daging yang telah dipotong dadu kecil dan garam secukup rasa. Kacau dan masak hingga semua bahan sebati.

8. Hidangkan

Bubur lambuk daging siap untuk dihidangkan. Taburkan bawang goreng sebagai hiasan.

Nilai Pemakanan

Berikut adalah nilai pemakanan bagi satu hidangan bubur lambuk daging.
  • Kalori: 350 kalori
  • Lemak: 10g
  • Protein: 15g
  • Karbohidrat: 50g
  • Serat: 3g

Kesimpulan

Bubur lambuk daging adalah hidangan yang sangat lezat dan bergizi. Ia mengandungi protein, karbohidrat dan serat yang diperlukan oleh tubuh kita. Cuba resepi ini di rumah anda dan nikmati bersama keluarga pada waktu berbuka puasa.

Link copied to clipboard.