'/> Resepi Gulai Daging - Santapan Senja

Resepi Gulai Daging


Gulai Daging Utara
Gulai Daging Utara from www.rasa.my

Bahan-bahan:

- 1 kilogram daging lembu (potong dadu)
- 2 biji bawang besar (dihiris)
- 2 ulas bawang putih (diketuk)
- 2 inci halia (diketuk)
- 2 batang serai (diketuk)
- 2 sudu besar rempah gulai
- 1 cawan santan pekat
- 1 cawan air
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak untuk menumis
- Daun kunyit (hiris halus)
- Daun limau purut (hiris halus)
- Cili padi (dihiris)

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Tumis bawang besar, bawang putih, halia dan serai sehingga naik bau.
3. Masukkan rempah gulai dan kacau sebati.
4. Masukkan daging lembu dan kacau sebati sehingga daging berubah warna.
5. Tambahkan air dan biarkan mendidih.
6. Masukkan santan pekat dan kacau sebati.
7. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
8. Masukkan daun kunyit, daun limau purut dan cili padi.
9. Masak sehingga daging empuk dan kuah pekat.
10. Angkat dan hidangkan panas dengan nasi putih.

Nilai Pemakanan:

- Kalori: 450 kalori
- Lemak: 32g
- Protein: 28g
- Karbohidrat: 11g
- Kolesterol: 85mg

Komen:

Gulai daging adalah salah satu hidangan tradisional Malaysia yang amat popular. Rasa gulai yang pekat dan kaya dengan rempah-rempah serta santan membuatkan hidangan ini menjadi kegemaran banyak orang. Selain daging lembu, anda juga boleh menggunakan daging ayam atau kambing untuk hidangan ini. Jangan lupa hidangkan dengan nasi putih yang panas untuk menikmati hidangan ini dengan sepenuhnya. Selamat mencuba!


Link copied to clipboard.