'/> Resepi Daging Masak Beriani - Santapan Senja

Resepi Daging Masak Beriani


Beriani Daging Kambing Azie Kitchen
Beriani Daging Kambing Azie Kitchen from aziejaya.blogspot.com

Bahan-bahan:

- 1 kg daging lembu
- 3 cawan beras
- 5 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 2 sudu besar serbuk kari
- 1 sudu kecil jintan manis
- 1 sudu kecil ketumbar
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 5 biji buah pelaga
- 3 biji bunga lawang
- 3 helai daun pandan
- 1 cawan susu cair
- 2 sudu besar minyak masak
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya

Cara-cara:

1. Bersihkan daging dan potong kecil-kecil mengikut selera.
2. Cuci beras sampai bersih dan rendamkan selama 30 minit.
3. Kisar bawang besar, bawang putih dan halia.
4. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.
5. Masukkan serbuk kari, jintan manis, ketumbar dan serbuk kunyit. Gaulkan rata.
6. Masukkan daging dan kacau rata sehingga daging bertukar warna.
7. Masukkan air secukupnya dan kacau rata.
8. Masukkan pelaga, bunga lawang dan daun pandan. Kacau rata.
9. Biarkan daging mendidih dan masak sehingga empuk.
10. Masukkan susu cair dan kacau rata.
11. Tambah garam secukup rasa.
12. Biarkan kuah mendidih dan masak sehingga pekat.
13. Angkat dan ketepikan.
14. Panaskan periuk lain dan masukkan beras yang telah direndamkan.
15. Masukkan air secukupnya dan garam secukup rasa.
16. Masak beras sehingga air menyusut.
17. Tutupkan periuk dengan kain lap dan tutupkan dengan penutup periuk.
18. Kecilkan api dan biarkan beras masak selama 15 minit.
19. Setelah 15 minit, angkat penutup periuk dan kacau beras.
20. Sajikan daging masak beriani dengan nasi panas.

Informasi Nutrisi:

- Kalori: 350 kkal
- Lemak: 10g
- Protein: 30g
- Karbohidrat: 35g
- Serat: 3g

Daging masak beriani adalah satu hidangan yang sangat popular di Malaysia. Resipi ini sangat mudah dan cepat untuk disediakan. Daging yang digunakan bolehlah daging lembu atau ayam. Bagi anda yang suka makanan yang pedas, boleh tambahkan cili kering atau cili padi. Kuah daging masak beriani ini sangat sedap dan boleh dimakan dengan nasi panas atau roti canai. Jangan lupa untuk mencuba resipi ini di rumah!


Link copied to clipboard.