Nasi Goreng Daging: Resepi Dan Nutrisi
Pengenalan
Nasi goreng daging merupakan salah satu hidangan yang popular di Malaysia. Hidangan ini biasanya disajikan sebagai sarapan atau makan malam. Nasi goreng daging adalah nasi goreng yang dibuat dengan daging yang dipotong kecil-kecil, nasi yang telah masak, dan bahan-bahan lain seperti sayur-sayuran dan rempah-ratus. Hidangan ini mempunyai rasa yang unik dan sedap.Bahan-bahan
Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat nasi goreng daging adalah seperti berikut:- 2 cawan nasi yang telah masak
- 200gm daging yang dipotong kecil-kecil
- 1 biji bawang besar yang dihiris nipis
- 3 ulas bawang putih yang dihiris halus
- 2 biji cili padi yang dihiris halus
- 1/2 cawan kacang polong
- 1/2 cawan jagung
- 2 biji telur
- 1 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh serbuk kunyit
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
- Minyak untuk menumis
Cara-cara
Berikut adalah cara-cara untuk membuat nasi goreng daging yang sedap dan enak:- Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bawang besar, bawang putih dan cili padi sehingga naik bau.
- Masukkan daging yang telah dipotong kecil-kecil dan kacau sehingga daging masak.
- Tambahkan kacang polong dan jagung dan kacau sebati.
- Pecahkan telur dan masukkan ke dalam kuali dan kacau sebati.
- Tambahkan sos cili, sos tiram, garam, serbuk kunyit, dan serbuk lada hitam.
- Tambahkan nasi yang telah masak dan kacau sebati sehingga semua bahan tercampur rata.
- Sedia untuk dihidangkan.
Nutrisi
Nasi goreng daging mengandungi pelbagai nutrisi yang baik untuk kesihatan. Berikut adalah nilai gizi bagi hidangan ini:- Kalori: 350 kalori
- Protein: 18gm
- Karbohidrat: 40gm
- Lemak: 12gm
- Serat: 4gm
- Vitamin A: 25% daripada keperluan harian
- Vitamin C: 30% daripada keperluan harian
- Kalsium: 8% daripada keperluan harian
- Zink: 15% daripada keperluan harian