Resepi Daging Briyani Yang Sedap Dan Mudah
Pendahuluan
Daging Briyani adalah salah satu hidangan yang popular di Malaysia. Hidangan ini terdiri daripada daging yang dimasak dengan rempah kari yang kaya dan nasi berempah. Rasa yang kaya dan beraneka ragam membuatkan hidangan ini menjadi pilihan yang tepat untuk jamuan atau acara keluarga. Di sini saya akan berkongsi dengan anda resepi Daging Briyani yang sedap dan mudah untuk disediakan di rumah.Ingredient
Berikut adalah senarai bahan-bahan yang diperlukan untuk menyediakan Daging Briyani:- 500g daging lembu
- 2 cawan beras basmati
- 2 biji bawang besar
- 1/2 cawan minyak masak
- 1 cawan yogurt
- 1/2 cawan susu segar
- 2 sudu besar serbuk kari
- 1 sudu teh jintan putih
- 1 sudu teh biji ketumbar
- 1/2 sudu teh serbuk kunyit
- 1/2 sudu teh serbuk halia
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
- 1 biji bunga lawang
- 3 helai daun pandan
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya
Instructions
Berikut adalah langkah-langkah untuk menyediakan Daging Briyani:- Cuci bersih beras dan rendam selama 30 minit.
- Tumis bawang besar hingga wangi.
- Masukkan serbuk kari, jintan putih, biji ketumbar, serbuk kunyit, serbuk halia, lada hitam, bunga lawang dan daun pandan. Tumis sehingga rempah naik bau.
- Masukkan daging lembu dan kacau sebati dengan rempah.
- Masukkan yogurt dan susu segar. Kacau sebati dan biarkan mendidih.
- Tambahkan garam secukup rasa dan air secukupnya. Kacau sebati dan biarkan mendidih sehingga daging empuk.
- Cuci bersih beras dan masukkan ke dalam periuk nasi.
- Tambahkan air secukupnya dan masukkan sedikit garam untuk memberikan perasa.
Nutrition
Berikut adalah maklumat pemakanan untuk Daging Briyani:- Kalori: 560 kalori
- Lemak: 20g
- Karbohidrat: 55g
- Protein: 35g
- Serat: 2g
- Natrium: 780mg