'/> Cara Memasak Daging Panggang Ala Malaysia - Santapan Senja

Cara Memasak Daging Panggang Ala Malaysia


My Box Of Chocolate Daging Panggang
My Box Of Chocolate Daging Panggang from adam-johan.blogspot.com

Bahan-bahan:

1 kg daging has dalam

2 sudu besar sos tiram

2 sudu besar sos soya

1 sudu besar madu

1 sudu besar minyak bijan

1 sudu teh serbuk lada hitam

1 batang serai, diketuk

1 inci halia, dihiris halus

4 ulas bawang putih, ditumbuk halus

2 sudu besar minyak masak

Garam secukup rasa

Cara-cara:

1. Bersihkan daging has dan letakkan dalam bekas.

2. Campurkan sos tiram, sos soya, madu, minyak bijan, serbuk lada hitam, serai, halia dan bawang putih dalam bekas dan kacau rata.

3. Tuangkan campuran sos ke atas daging dan urut rata. Biarkan marinate selama 30 minit.

4. Panaskan grill atau kuali dan sapukan sedikit minyak pada permukaannya.

5. Panggang daging selama 5-6 minit di setiap bahagian atau sehingga masak mengikut kesukaan.

6. Angkat daging dan biarkan ia rehat selama 10 minit sebelum dihiris.

Gaya Hidangan:

Daging panggang boleh dihidangkan dengan nasi, kentang panggang atau salad hijau. Anda juga boleh menyediakan sos kacang, sos lada hitam atau sos bawang putih untuk menambahkan rasa pada hidangan.

Nilai Pemakanan:

Satu hidangan daging panggang mengandungi kira-kira 300 kalori, 30 g protein, 10 g lemak dan 20 g karbohidrat.

Catatan Penyediaan:

Untuk mencapai hasil terbaik, pastikan untuk menggunakan daging yang berkualiti tinggi dan marinate selama sekurang-kurangnya 30 minit sebelum memasak. Juga, pastikan bahagian luar daging benar-benar kering sebelum memasak untuk mencapai kesan panggang yang baik.

Kesimpulannya:

Daging panggang adalah hidangan yang popular dan mudah disediakan di Malaysia. Dengan menggunakan bahan-bahan yang mudah didapati dan proses memasak yang mudah, anda boleh menikmati hidangan yang enak dan sihat di rumah anda sendiri. Jangan lupa untuk memastikan daging anda berkualiti tinggi dan marinate dengan betul untuk mencapai hasil terbaik.


Link copied to clipboard.