Resipi Tauhu Bergedil Daging & Sos Viral. Buat Minum Petang Atau Makan from www.rasa.my
Pengenalan
Tauhu bergedil daging adalah salah satu hidangan yang popular di Malaysia. Hidangan ini biasanya disajikan sebagai snek atau hidangan pembuka di restoran atau majlis makan malam. Tauhu bergedil daging terdiri daripada dua bahan utama iaitu daging dan tauhu yang diisi dengan rempah dan dihidangkan dengan sos cili.
Bahan-bahan
- 300g daging cincang - 1 biji tauhu besar - 1 biji bawang besar, dicincang halus - 2 ulas bawang putih, dicincang halus - 1/2 cawan tepung jagung - 1/2 cawan tepung gandum - 2 sudu besar serbuk kari - 1 sudu teh serbuk kunyit - 1 sudu teh serbuk jintan manis - Garam dan lada hitam secukup rasa - Minyak untuk menggoreng
Cara-cara penyediaan
1. Pertama sekali, ambil tauhu dan potong menjadi kepingan yang agak tebal. 2. Kemudian, cuci bersih daging cincang dan toskan airnya. 3. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga harum. 4. Kemudian, masukkan daging cincang dan kacau sehingga daging cincang masak sepenuhnya. 5. Tambahkan serbuk kari, serbuk kunyit, serbuk jintan manis, garam, dan lada hitam ke dalam kuali dan kacau rata. 6. Setelah itu, masukkan tepung jagung dan tepung gandum ke dalam kuali dan kacau rata hingga adunan menjadi pekat. 7. Biarkan adunan daging sejuk seketika sebelum membentuknya menjadi bulatan kecil. 8. Kemudian, ambil kepingan tauhu dan letakkan bulatan daging di atasnya. 9. Balut tauhu dengan bulatan daging hingga keseluruhan permukaan tauhu tertutupi dengan adunan daging. 10. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng tauhu bergedil daging hingga kekuningan. 11. Angkat tauhu bergedil daging dan toskan minyak pada tisu dapur.
Penyajian
Tauhu bergedil daging boleh dihidangkan dengan sos cili atau sos kicap. Anda juga boleh menghiasinya dengan hirisan daun bawang atau daun sup.
Nilai Pemakanan
Tauhu bergedil daging mengandungi protein yang tinggi daripada daging cincang dan tauhu. Ia juga mengandungi karbohidrat daripada tepung jagung dan tepung gandum. Bagi mereka yang mengalami masalah tekanan darah tinggi, disarankan untuk mengurangkan pengambilan garam dalam hidangan ini.
Kesimpulan
Tauhu bergedil daging adalah hidangan yang lazat dan mudah disediakan. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah dan menghidangkannya kepada keluarga atau tetamu anda. Selamat mencuba!