'/> Resipi Daging Kicap Sedap - Santapan Senja

Resipi Daging Kicap Sedap


Tips memilih daging segar. Masak apa sedap? Nina Mirza
Tips memilih daging segar. Masak apa sedap? Nina Mirza from ninamirza.com

Pengenalan

Daging kicap merupakan salah satu hidangan yang popular di Malaysia. Resipi ini sangat mudah dan sesuai untuk dimasak pada bila-bila masa. Daging kicap sedap sangat sesuai disajikan bersama nasi putih panas dan sayur-sayuran.

Bahan-bahan

Antara bahan-bahan yang diperlukan adalah: - 500gm daging lembu (dipotong kecil-kecil) - 2 biji bawang besar (dihiris nipis) - 4 ulas bawang putih (ditumbuk) - 2 inci halia (dihiris nipis) - 3 sudu besar kicap manis - 2 sudu besar sos tiram - 1 sudu teh lada hitam - 2 sudu besar minyak masak - air secukupnya

Cara-cara

Berikut adalah cara-cara untuk menyediakan daging kicap sedap: 1. Pertama sekali, panaskan minyak dalam kuali. 2. Kemudian, tumis bawang besar, bawang putih dan halia sehingga wangi. 3. Masukkan daging dan kacau rata sehingga daging berubah warna. 4. Kemudian, masukkan kicap manis, sos tiram dan lada hitam. Kacau rata dan biarkan sehingga daging empuk. 5. Jika perlu, tambahkan air sedikit demi sedikit untuk memastikan daging tidak kering. 6. Terus kacau hingga kicap dan sos tiram meresap ke dalam daging. 7. Setelah siap, angkat dari kuali dan hidangkan.

Nutrisi

Daging kicap sedap mengandungi pelbagai nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh kita. Antara nutrien yang terdapat dalam hidangan ini adalah protein, zat besi, vitamin B dan kalium. Walau bagaimanapun, pengambilan daging kicap perlu dibatasi kerana kandungan kicap manis yang tinggi dalam hidangan ini.

Kesimpulannya

Resipi daging kicap sedap sangat mudah dan sesuai dimasak pada bila-bila masa. Dengan bahan-bahan yang mudah didapati, hidangan ini pasti menjadi kegemaran dalam keluarga Anda. Jangan lupa untuk mencuba resipi ini di rumah dan nikmati hidangan yang sedap dan menyihatkan.

Link copied to clipboard.