Resepi Singgang Daging Terengganu
Pengenalan
Singgang Daging Terengganu adalah masakan tradisional dari negeri Terengganu. Ia terkenal dengan perisa asam pedas yang memanggil selera. Daging yang digunakan boleh berupa daging lembu, kambing atau ayam. Singgang Daging Terengganu biasanya dimakan dengan nasi panas atau pulut.Bahan-Bahan
Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat Singgang Daging Terengganu:- 500g daging lembu/kambing/ayam
- 1 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 2 batang serai
- 2 helai daun kunyit
- 2 helai daun limau purut
- 1 sudu besar asam jawa
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya
- Minyak masak
Cara-Cara
Berikut adalah cara-cara untuk membuat Singgang Daging Terengganu:- Cuci daging dan potong mengikut saiz yang dikehendaki.
- Cincang halus bawang besar, bawang putih dan halia.
- Panaskan minyak dalam kuali.
- Tumis bahan yang telah dicincang tadi sehingga naik bau.
- Masukkan daging dan kacau sebati.
- Tambahkan air secukupnya dan biarkan mendidih.
- Ketepikan api dan biarkan mendidih dalam kuali yang sama.
- Tambahkan asam jawa dan garam secukup rasa.
- Biarkan masakan hingga daging empuk dan kuah pekat.
- Sedia untuk dihidangkan.
Nilai Pemakanan
Berikut adalah nilai pemakanan untuk Singgang Daging Terengganu:- Kalori: 214 kalori
- Karbohidrat: 10g
- Protein: 24g
- Lemak: 9g
- Serat: 2g
- Kolesterol: 70mg
- Sodium: 600mg