'/> Resipi Perapan Daging Bbq - Santapan Senja

Resipi Perapan Daging Bbq


[HOT ITEM] Sos Perap Ayam, Daging BBQ Halal 170gm Shopee Malaysia
[HOT ITEM] Sos Perap Ayam, Daging BBQ Halal 170gm Shopee Malaysia from shopee.com.my

Bahan-bahan:

1. 1 kg daging lembu atau ayam

2. 1/2 cawan sos BBQ

3. 1/2 cawan sos tomato

4. 1/2 cawan kicap

5. 1/4 cawan air asam jawa

6. 1/4 cawan madu

7. 1/4 cawan minyak zaitun

8. 1 ulas bawang putih (diketuk)

9. 1 sudu teh serbuk cili

10. Garam dan lada hitam

Cara-cara:

1. Campurkan sos BBQ, sos tomato, kicap, air asam jawa, madu, minyak zaitun, bawang putih, serbuk cili, garam dan lada hitam dalam mangkuk.

2. Gaul rata dan sapukan pada daging. Pastikan setiap bahagian daging diliputi dengan perapan.

3. Perapkan daging selama sekurang-kurangnya 2 jam dalam peti sejuk.

4. Panaskan kuali atau pemanggang dan sapukan sedikit minyak pada permukaannya.

5. Masukkan daging dan bakar selama 6-8 minit sebelah kanan dan kiri. Pastikan daging masak dengan sempurna.

6. Angkat daging dan toskan minyak yang berlebihan.

7. Potong daging dan hidangkan dengan sos BBQ atau sos kegemaran anda.

Nilai Pemakanan:

1 hidangan perapan daging BBQ mengandungi kira-kira 300 kalori, 30g protein, 20g lemak, dan 5g karbohidrat. Kandungan nutrisi ini boleh berbeza-beza bergantung pada jenis daging yang digunakan.

Kaedah Penyediaan yang Berbeza:

Untuk varian yang lebih pedas, anda boleh menambah lebih banyak serbuk cili atau menggunakan sos cili yang lebih tajam.

Anda juga boleh menambahkan herba atau rempah seperti jintan manis atau bunga lawang untuk memberikan lebih banyak rasa pada perapan daging BBQ anda.

Untuk varian yang lebih manis, anda boleh menambahkan lebih banyak madu atau gula perang sebagai ganti kepada air asam jawa.

Jika anda memasak dalam keadaan cuaca yang tidak sesuai untuk memanggang, anda boleh menggunakan oven atau penggoreng udara untuk memasak daging.

Cara-cara Penyimpanan:

Perapan daging BBQ yang tidak digunakan boleh disimpan dalam peti sejuk selama 3-4 hari. Pastikan perapan daging ditutup rapat dan disimpan dalam bekas yang sesuai.

Daging yang telah dipanggang boleh disimpan dalam peti sejuk selama 3-4 hari atau dalam peti beku selama 2-3 bulan.

Kesimpulannya:

Perapan daging BBQ adalah salah satu hidangan yang popular di kalangan keluarga Malaysia. Ia mudah disediakan dan memerlukan bahan-bahan yang mudah didapati. Dengan mengikuti resepi ini, anda pasti akan dapat menyediakan hidangan yang sedap dan memuaskan selera semua orang.


Link copied to clipboard.