Resepi Nasi Daging Kedah
Bahan-bahan:
1. 1/2 kg daging lembu (potong dadu)
2. 3 biji bawang besar (dihiris halus)
3. 3 ulas bawang putih (diketuk)
4. 2 inci halia (dihiris halus)
5. 1 batang kayu manis
6. 2 kuntum bunga lawang
7. 3 biji buah pelaga (dihiris halus)
8. 3 biji buah keras (diketuk)
9. 2 sudu besar rempah kari
10. 2 sudu besar serbuk kunyit
11. 1/2 sudu besar serbuk jintan manis
12. 1/2 sudu besar serbuk ketumbar
13. 2 sudu besar minyak masak
14. 3 cawan air
15. Garam secukup rasa
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia sehingga wangi.
3. Masukkan kayu manis, bunga lawang, pelaga dan buah keras. Kacau sebentar.
4. Masukkan rempah kari, serbuk kunyit, serbuk jintan manis dan serbuk ketumbar. Kacau sebati.
5. Masukkan daging. Kacau sebentar sehingga daging berubah warna.
6. Masukkan air dan garam. Kacau sebati.
7. Biarkan daging masak hingga empuk dan kuah mengental.
8. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas.
Nilai Pemakanan:
Nasi daging Kedah ini mengandungi pelbagai nutrien penting. Daging lembu mengandungi protein yang baik untuk membantu membina dan memperbaiki tisu dalam badan kita. Rempah-rempah seperti kayu manis, bunga lawang, pelaga, serta jintan manis mempunyai sifat anti-radang dan antioksidan. Kunyit pula mengandungi kurkumin yang diyakini mempunyai sifat anti-radang dan anti kanser. Walau bagaimanapun, resipi ini mengandungi sedikit lemak dan kalori yang tinggi. Oleh itu, pastikan anda mengambil dengan sederhana sahaja.