'/> Cara Memasak Masakan Kicap Daging Yang Sedap - Santapan Senja

Cara Memasak Masakan Kicap Daging Yang Sedap


Daging Masak Kicap, Menu Simple Tapi Memang Tak Jemu Makan Saji Xtra
Daging Masak Kicap, Menu Simple Tapi Memang Tak Jemu Makan Saji Xtra from sajixtra.com

Bahan-bahan:

1. 500g daging lembu tumbuk

2. 4 ulas bawang putih, cincang halus

3. 1/2 inci halia, hiris halus

4. 2 sudu besar kicap manis

5. 1 sudu besar kicap pekat

6. 1 sudu kecil garam

7. 1/2 sudu kecil lada hitam

8. 1/2 cawan air

9. 2 sudu besar minyak masak

Cara Memasak:

1. Panaskan minyak masak dalam kuali.

2. Tumis bawang putih dan halia sehingga harum.

3. Masukkan daging tumbuk dan gaul rata.

4. Biarkan daging tumbuk masak hingga separuh masak.

5. Tambahkan air dan biarkan mendidih.

6. Masukkan kicap manis, kicap pekat, garam dan lada hitam.

7. Gaul rata dan biarkan masak selama 15 minit.

8. Kacau sekali-sekala untuk elakkan daging daripada melekat di dasar kuali.

9. Masak hingga daging empuk dan kuah kering.

10. Angkat dan hidangkan.

Gaya Hidangan:

1. Hidangkan masakan kicap daging dengan nasi panas.

2. Taburkan bawang goreng atas daging untuk menambah rasa.

3. Hidangkan dengan acar timun dan kobis goreng yang rangup.

Nutrisi:

1. Kalori: 345 kalori

2. Lemak: 23g

3. Protein: 29g

4. Karbohidrat: 4g

5. Serat: 0g

6. Kolesterol: 115mg

Masakan kicap daging merupakan hidangan yang mudah disediakan dan sedap dimakan. Dengan kandungan protein yang tinggi, ia merupakan hidangan yang sesuai untuk dihidangkan pada waktu makan tengahari atau malam. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah dan menikmati hidangan yang sedap dengan keluarga dan rakan-rakan anda.


Link copied to clipboard.