'/> Resepi Tomyam Daging - Santapan Senja

Resepi Tomyam Daging


Coretan Aku... Tom Yam Daging yang sedap....
Coretan Aku... Tom Yam Daging yang sedap.... from speaker4378.blogspot.com

Bahan-bahan:

- 500g daging lembu

- 3 ulas bawang putih, dicincang

- 2 inci halia, dicincang

- 3 tangkai serai, dihiris halus

- 1 biji tomato, dipotong kasar

- 2 tangkai daun kari, dihiris halus

- 4 sudu besar sos ikan

- 3 sudu besar sos cili

- 3 sudu besar air asam jawa

- 1 liter air

- Garam secukup rasa

Cara-cara:

1. Potong daging lembu mengikut saiz yang diinginkan.

2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang putih dan halia sehingga wangi.

3. Masukkan serai dan daun kari, kacau sebati.

4. Masukkan daging lembu dan tumis hingga daging kekuningan.

5. Masukkan sos ikan, sos cili dan air asam jawa, kacau sebati.

6. Tambahkan air dan biarkan mendidih selama 10 minit.

7. Masukkan tomato dan garam, kacau sebati.

8. Biarkan mendidih selama 5 minit lagi.

9. Tomyam daging siap dihidangkan.

Nilai Nutrisi:

Satu hidangan tomyam daging mengandungi kira-kira 350 kalori, 25g protein, 10g lemak, dan 40g karbohidrat.

Manfaat Tomyam Daging:

Tomyam daging mengandungi protein yang tinggi dan membantu dalam pembentukan otot. Ia juga mengandungi vitamin C yang tinggi dari tomato dan serai. Air asam jawa dalam tomyam daging membantu dalam pencernaan dan mengurangkan rasa kembung.

Cara Penyajian:

Tomyam daging boleh disajikan dengan nasi putih atau mee hoon. Hidangkan dengan sos cili dan kicap sebagai perasa.

Tip:

Untuk rasa yang lebih pedas, boleh ditambahkan cili padi ke dalam tomyam daging.

Alternatif:

Untuk vegetarian, boleh menggantikan daging dengan tofu atau sayur-sayuran seperti cendawan dan lobak merah.

Penutup:

Tomyam daging adalah masakan yang popular di Malaysia. Ia mempunyai rasa yang pedas dan masam yang kaya dengan pelbagai rempah ratus. Ia mudah disediakan dan sesuai dihidangkan untuk seisi keluarga.


Link copied to clipboard.