Resepi Daging Tetel Yang Sedap Dan Mudah
Pengenalan
Daging tetel merupakan salah satu jenis daging yang digemari di Malaysia. Ia mempunyai tekstur yang lembut dan rasa yang sedap. Daging tetel biasanya dihidangkan dengan nasi dan kuah kacang. Di sini, kami akan berkongsi resepi untuk membuat daging tetel yang sedap dan mudah.Keperluan Bahan-bahan
Untuk membuat daging tetel yang sedap, anda memerlukan bahan-bahan berikut:- 1 kg daging tetel
- 2 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 sudu kecil serbuk cili
- 2 sudu besar minyak masak
- Garam secukup rasa
Cara-cara Membuat
Berikut adalah langkah-langkah untuk membuat daging tetel yang sedap:- Cuci bersih daging tetel dan potong mengikut saiz yang diinginkan.
- Tumbuk bawang besar, bawang putih dan halia sehingga lumat.
- Letakkan daging tetel dalam bekas dan tambahkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi.
- Tambahkan serbuk kunyit, serbuk ketumbar, serbuk cili dan garam. Gaul rata.
- Perap daging selama 30 minit.
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang telah diperas tadi sehingga naik bau.
- Tambahkan daging tetel dan kacau sehingga rata.
- Biarkan daging itu masak dalam kuali selama 30 minit.
- Kacau-kacau sekali-sekala agar daging tidak melekat di dasar kuali.
- Angkat daging dari kuali apabila ia sudah masak dan empuk.
- Sedia untuk dihidangkan dengan nasi dan kuah kacang.
Informasi Nutrisi
Setiap hidangan daging tetel mengandungi nutrisi berikut:- 343 kalori
- 21 gram lemak
- 6 gram karbohidrat
- 30 gram protein
- 3 gram serat
- 73 mg kolesterol