'/> Resipi Daging Bakar Danok Yang Sedap Dan Mudah - Santapan Senja

Resipi Daging Bakar Danok Yang Sedap Dan Mudah


Resepi Daging Bakar Danok Chefhome
Resepi Daging Bakar Danok Chefhome from secukuprasa.com

Pengenalan

Daging bakar danok adalah hidangan tradisional yang popular di kalangan orang Melayu di Malaysia. Hidangan ini biasanya dimakan bersama nasi dan ulam-ulaman yang segar. Daging yang digunakan untuk hidangan ini biasanya adalah daging lembu atau kambing. Namun, kali ini kita akan menggunakan daging ayam untuk hidangan ini. Hidangan ini sangat mudah disediakan dan pastinya sangat sedap!

Ingredient

Berikut adalah senarai bahan-bahan yang diperlukan untuk menyediakan hidangan daging bakar danok: - 500g daging ayam - 1/2 cawan sos tiram - 1/2 cawan sos kicap - 1/2 cawan sos tomato - 1/2 cawan sos cili - 1/4 cawan gula - 1/4 cawan air asam jawa - 1/4 cawan minyak masak - 2 ulas bawang putih (ditumbuk) - 1 sudu teh serbuk kunyit - 1 sudu teh serbuk ketumbar - 1 sudu teh serbuk jintan manis - Garam secukup rasa

Instructions

Berikut adalah langkah-langkah untuk menyediakan hidangan daging bakar danok yang sedap: 1. Pertama sekali, sila bersihkan daging ayam dan potong mengikut saiz yang diinginkan. 2. Kemudian, campurkan sos tiram, sos kicap, sos tomato, sos cili, gula, air asam jawa, minyak masak, bawang putih yang ditumbuk, serbuk kunyit, serbuk ketumbar, dan serbuk jintan manis dalam mangkuk. Gaulkan kesemua bahan tersebut sehingga sebati. 3. Letakkan daging ayam dalam mangkuk dan tuangkan campuran sos ke atas daging ayam. Pastikan semua bahagian daging ayam tertutup dengan sos. 4. Perapkan daging ayam dalam peti sejuk selama lebih kurang 30 minit. 5. Setelah 30 minit, ambil daging ayam dari peti sejuk dan biarkan suhu bilik selama 10 minit. 6. Kemudian, panaskan grill atau dapur arang dan bakar daging ayam selama lebih kurang 10 minit. Pastikan kedua-dua belah daging ayam bakar dengan sempurna. 7. Apabila daging ayam sudah masak, angkat dan hidangkan bersama nasi dan ulam-ulaman yang segar.

Nutrition

Berikut adalah nilai pemakanan bagi hidangan daging bakar danok ini: - Kalori: 300 kalori - Protein: 25g - Lemak: 8g - Karbohidrat: 30g - Serat: 2g

Kesimpulan

Itulah cara-cara untuk menyediakan hidangan daging bakar danok yang sedap dan mudah. Hidangan ini sesuai untuk dimakan pada bila-bila masa, sama ada untuk makan tengahari atau malam. Selamat mencuba!

Link copied to clipboard.