'/> Resepi Perap Daging Bakar - Santapan Senja

Resepi Perap Daging Bakar


daisylala Daging Perap Bakar II
daisylala Daging Perap Bakar II from daisy-lala.blogspot.com

Bahan-bahan:

- 1 kilogram daging lembu (potong mengikut saiz yang diinginkan)
- 1/2 cawan sos tiram
- 1/2 cawan sos kicap
- 1/4 cawan sos cili
- 2 ulas bawang putih (dicincang halus)
- 1/2 sudu teh serbuk ketumbar
- 1/2 sudu teh serbuk jintan manis
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
- 1/4 cawan minyak masak
- 2 sudu besar gula
- Garam secukup rasa

Cara-cara:

1. Bersihkan daging dengan air dan lap kering.
2. Campurkan sos tiram, sos kicap, sos cili, bawang putih, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis, serbuk lada hitam, minyak masak, gula, dan garam dalam mangkuk besar.
3. Gaulkan bahan-bahan perapan tersebut dengan daging dan pastikan semua bahagian daging diselaputi dengan perapan.
4. Biarkan daging di dalam perapan selama sekurang-kurangnya 1 jam supaya perisa meresap ke dalam daging.
5. Setelah itu, panaskan kuali atau grill dan bakar daging sehingga masak dan kepingan daging menjadi kecoklatan.
6. Sebelum dihidangkan, potong daging mengikut saiz yang diinginkan dan hidangkan bersama dengan nasi dan sayur-sayuran.

Penyajian:

Perap Daging Bakar boleh dihidangkan sebagai hidangan utama untuk keluarga atau sebagai hidangan untuk majlis makan malam bersama rakan-rakan. Hidangkan bersama dengan nasi panas dan sayur-sayuran seperti kobis, kacang panjang atau timun. Anda juga boleh menambahkan sos cili atau sos tiram sebagai hidangan sampingan untuk memberikan rasa yang lebih sedap.

Nilai Pemakanan:

Berikut adalah nilai pemakanan bagi setiap hidangan Perap Daging Bakar mengikut saiz hidangan yang dihidangkan:
- Kalori: 400 kkal
- Lemak: 20 g
- Protein: 40 g
- Karbohidrat: 10 g
- Serat: 5 g
- Kolesterol: 100 mg
- Sodium: 800 mg

Catatan:

Untuk mendapatkan hasil yang lebih sempurna, gunakan daging yang berkualiti dan berlemak sedikit. Anda juga boleh menambahkan serai atau daun pandan dalam perapan untuk memberikan aroma yang lebih sedap. Pastikan daging dihidangkan sejuk atau suam-suam sebelum dihidangkan untuk mengekalkan kelembapan dan tekstur daging. Selamat mencuba!


Link copied to clipboard.