Resepi Daging Salai
Bahan-bahan:
- 500g daging lembu
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
- 1/2 sudu teh serbuk kunyit
- 1/2 sudu teh serbuk ketumbar
- 1/2 sudu teh serbuk jintan
- 1/2 sudu teh serbuk lada sulah
- 1/2 sudu teh serbuk halia
- 1/2 sudu teh serbuk cili
- 1/2 sudu teh serbuk bawang putih
- 1/2 sudu teh serbuk bawang merah
- 1/2 sudu teh garam
- 1/2 cawan minyak masak
- Daun pandan dan serai secukup rasa
Cara-cara:
1. Bersihkan daging dan potong nipis.
2. Campurkan serbuk kunyit, serbuk ketumbar, serbuk jintan, serbuk lada sulah, serbuk halia, serbuk cili, serbuk bawang putih dan serbuk bawang merah dalam mangkuk.
3. Taburkan campuran serbuk ke atas daging yang telah dipotong nipis dan gaul rata.
4. Biarkan daging selama 30 minit agar serbuk meresap ke dalam daging.
5. Panaskan minyak masak dalam kuali dan masukkan daun pandan dan serai. Biarkan sehingga wangi.
6. Masukkan daging yang telah dibalut dengan serbuk tadi ke dalam kuali dan goreng sehingga kekuningan dan masak.
7. Angkat daging dan toskan minyak yang berlebihan.
8. Sedia untuk dihidangkan.
Nilai Makanan:
- Kalori: 260 kkal
- Lemak: 18g
- Karbohidrat: 0g
- Protein: 22g
- Natrium: 120mg
Kesimpulannya:
Dengan resepi daging salai ini, anda pasti akan teruja dengan aroma yang sangat wangi dan sedap. Daging ini mempunyai rasa yang pedas dan sedap yang pasti akan memuaskan selera anda. Anda boleh menyajikan daging ini dengan nasi panas dan sambal belacan atau dengan hidangan lain mengikut selera anda. Semoga anda berjaya memasak resepi daging salai ini dan selamat mencuba!