'/> Resepi Daging Masak Asam - Santapan Senja

Resepi Daging Masak Asam


tupperwarebiru Daging Masak Asam
tupperwarebiru Daging Masak Asam from tupperwarebiru.blogspot.com

Bahan-bahan:

- 500g daging lembu atau kambing, potong dadu

- 2 biji bawang besar, dihiris halus

- 3 ulas bawang putih, ditumbuk

- 1 inci halia, dihiris halus

- 3 tangkai serai, dihiris halus

- 1 cawan air

- 2 sudu besar minyak masak

- 2 sudu besar asam jawa, dilarutkan dalam 1 cawan air

- 1 sudu besar gula

- 1 sudu teh garam

- 1/2 sudu teh serbuk kunyit

- 1/2 sudu teh serbuk ketumbar

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar, bawang putih, halia, dan serai sehingga wangi.

2. Masukkan daging dan kacau sebati dengan bahan tumis tersebut selama 5 minit.

3. Tambahkan air, asam jawa, gula, garam, kunyit, dan ketumbar. Kacau rata.

4. Biarkan daging mendidih dan kemudian tutup kuali dan biarkan masak selama 30-45 minit atau sehingga daging empuk.

5. Setelah daging empuk, buka kuali dan biarkan kuah mengental sedikit.

6. Sedia dihidangkan dengan nasi panas.

Nilai Pemakanan:

Resepi ini mengandungi:

- Kalori: 310 kalori

- Lemak: 15g

- Protein: 33g

- Karbohidrat: 10g

- Serat: 1g

- Kolesterol: 92mg

- Sodium: 425mg

- Potassium: 540mg

Penutup:

Daging masak asam adalah hidangan yang sangat popular di Malaysia. Hidangan ini biasanya disajikan di majlis kenduri atau dihidangkan sebagai hidangan utama di rumah. Resepi ini sangat mudah dan cepat untuk disediakan di rumah. Hidangan ini mempunyai rasa masam dan manis yang menyelerakan. Selamat mencuba!


Link copied to clipboard.