'/> Cara Perap Daging Yang Sedap Dan Mudah - Santapan Senja

Cara Perap Daging Yang Sedap Dan Mudah


Daging Perap Haiyana Keenakkannya Asli Bumi Kenyalang
Daging Perap Haiyana Keenakkannya Asli Bumi Kenyalang from www.kakmim.com

Perap Daging, Apa Itu?

Perap daging adalah satu proses memarinatkan daging dengan rempah yang lazat sebelum dimasak. Daging yang telah diparap akan menjadi lebih empuk dan berasa sedap. Dalam bahasa Inggeris, perap daging dikenali sebagai "marinade".

Resipi Perap Daging

Untuk membuat perap daging, anda perlu mengumpul bahan-bahan berikut:
  • 1 kilogram daging (boleh menggunakan daging ayam, daging lembu, atau daging kambing)
  • 1/2 cawan sos tiram
  • 1/4 cawan sos soya
  • 1/4 cawan minyak masak
  • 1 biji limau nipis (diperah jusnya)
  • 3 ulas bawang putih (diketuk)
  • 1 inci halia (diketuk)
  • 1 sudu besar gula
  • 1 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1 sudu teh serbuk jintan manis

Cara Membuat Perap Daging

Berikut adalah langkah-langkah untuk membuat perap daging yang sedap:
  1. Persiapkan daging yang telah dipotong mengikut saiz yang dikehendaki.
  2. Dalam sebuah bekas yang bersih, campurkan sos tiram, sos soya, minyak masak, jus limau nipis, bawang putih, halia, gula, serbuk lada hitam, dan serbuk jintan manis. Kacau rata.
  3. Tuangkan perap ke atas daging dan gaul rata.
  4. Cover bekas dan simpan dalam peti sejuk selama sekurang-kurangnya 2 jam atau semalaman.
  5. Setelah daging di perap, boleh dimasak mengikut cara yang dikehendaki.

Cara Memasak Daging yang Diperap

Daging yang telah diparap boleh dimasak dengan pelbagai cara, seperti dipanggang, dibakar, atau digoreng. Berikut adalah cara-cara memasak daging yang telah diparap:

Daging Panggang

  1. Panaskan oven pada suhu 200 darjah Celsius.
  2. Keluarkan daging dari perapan dan lap kering dengan tisu dapur.
  3. Lapkan sedikit minyak pada permukaan daging.
  4. Letakkan daging pada dulang dan panggang selama 20-30 minit atau sehingga masak.

Daging Bakar

  1. Panaskan grill pada suhu tinggi.
  2. Keluarkan daging dari perapan dan lap kering dengan tisu dapur.
  3. Lapkan sedikit minyak pada permukaan daging.
  4. Letakkan daging pada grill dan bakar selama 10-15 minit atau sehingga masak.

Daging Goreng

  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali.
  2. Keluarkan daging dari perapan dan lap kering dengan tisu dapur.
  3. Goreng daging dalam minyak panas selama 5-7 minit atau sehingga masak.

Nutrisi Perap Daging

Sekiranya anda menggunakan 1 kilogram daging lembu dan memasaknya mengikut resipi di atas, maka setiap hidangan akan mengandungi kira-kira:
  • 520 kalori
  • 43 gram protein
  • 35 gram lemak
  • 9 gram karbohidrat
  • 1 gram serat
  • 5 gram gula
  • 1180 miligram sodium
  • 160 miligram kolesterol

Kesimpulan

Perap daging adalah satu cara yang mudah dan sedap untuk memasak daging. Dengan menggunakan resipi di atas, anda boleh membuat perap daging yang lazat dan sihat di rumah. Cuba dan nikmati hidangan anda bersama keluarga dan rakan-rakan!

Link copied to clipboard.