'/> Resepi Sup Bebola Daging Yang Sedap Dan Mudah - Santapan Senja

Resepi Sup Bebola Daging Yang Sedap Dan Mudah


PATYSKITCHEN SUP BEBOLA DAGING
PATYSKITCHEN SUP BEBOLA DAGING from patyskitchen.blogspot.com

Pengenalan

Sup bebola daging merupakan hidangan yang popular di Malaysia. Hidangan ini biasanya dimasak dengan menggunakan daging lembu atau ayam yang dijadikan bebola dan direbus dalam kuah sup yang sedap. Sup bebola daging ini sangat sesuai dimakan pada waktu petang atau malam apabila cuaca sejuk. Ia juga merupakan hidangan yang mudah dan cepat untuk disediakan.

Ingredient

Berikut merupakan ingredient yang diperlukan untuk menyediakan sup bebola daging: - 500gm daging lembu/ayam cincang - 1 biji telur - 2 ulas bawang putih - 1 ulas bawang besar - 1 cm halia - 1 sudu teh serbuk kunyit - 1 sudu teh serbuk ketumbar - 1 sudu teh garam - 1 sudu teh lada hitam - 2 liter air - 2 biji kentang - 1 biji lobak merah - 1 batang lobak bulat - 1 tangkai daun sup - 1 tangkai daun bawang

Instructions

Berikut merupakan arahan untuk menyediakan sup bebola daging yang sedap dan mudah: 1. Pertama sekali, cincang bawang putih, bawang besar dan halia. 2. Kemudian, campurkan daging cincang dengan telur, bawang putih, bawang besar, halia, serbuk kunyit, serbuk ketumbar, garam dan lada hitam. Gaulkan semua bahan sehingga sebati. 3. Bulatkan daging cincang tersebut menjadi saiz yang sama dan letakkan di dalam peti sejuk selama 30 minit. 4. Selepas itu, didihkan air dalam periuk dan masukkan bebola daging yang telah dibulatkan tadi. 5. Biarkan bebola daging direbus selama 20 minit atau sehingga masak. 6. Sementara itu, cuci bersih kentang, lobak merah dan lobak bulat. Kemudian, potong kentang dan lobak bulat mengikut saiz yang dikehendaki. 7. Setelah bebola daging masak, masukkan kentang, lobak merah dan lobak bulat ke dalam periuk. Kemudian, biarkan ia direbus selama 10 minit atau sehingga sayur-sayur tersebut empuk. 8. Akhir sekali, tambahkan daun sup dan daun bawang ke dalam periuk. Biarkan ia merebus selama 2-3 minit. 9. Sup bebola daging siap untuk dihidangkan.

Nutrition

Berikut merupakan kandungan nutrisi untuk hidangan sup bebola daging: - Kalori: 300 kalori - Protein: 25 gram - Lemak: 10 gram - Karbohidrat: 30 gram - Serat: 5 gram - Kolesterol: 100 mg - Sodium: 800 mg Sup bebola daging ini adalah hidangan yang sihat dan mengenyangkan kerana ia mengandungi protein, karbohidrat dan serat yang mencukupi untuk keperluan harian. Ia juga rendah kolesterol dan sodium, yang sesuai untuk mereka yang mempunyai masalah tekanan darah tinggi atau kolesterol.

Kesimpulan

Sup bebola daging adalah hidangan yang mudah dan sedap untuk disediakan. Ia juga mengandungi nutrisi yang mencukupi untuk tubuh badan. Oleh itu, jangan lepaskan peluang untuk mencuba resipi ini di rumah. Selamat mencuba!

Link copied to clipboard.