'/> Resepi Popia Daging Cheese - Santapan Senja

Resepi Popia Daging Cheese


Popia Cheese Inani Hazwani
Popia Cheese Inani Hazwani from www.inanihazwani.com

Bahan-bahan:

- 1 paket kulit popia

- 200g daging cincang

- 1 biji bawang besar, dihiris halus

- 1 biji bawang putih, dihiris halus

- 1/2 cawan keju cheddar parut

- 1/2 cawan keju mozzarella parut

- 1/4 cawan sos tomato

- 1 sudu teh serbuk cili

- 1 sudu teh serbuk lada hitam

- Garam secukup rasa

- Minyak untuk menumis

Cara-cara:

1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga wangi.

2. Masukkan daging cincang dan kacau sehingga masak sepenuhnya.

3. Tambahkan sos tomato, serbuk cili, serbuk lada hitam dan garam. Kacau rata dan biarkan sejuk.

4. Ambil sehelai kulit popia dan letakkan sedikit campuran daging di bahagian tengahnya.

5. Letakkan keju cheddar dan mozzarella parut di atas campuran daging.

6. Lipat kedua-dua belah kulit popia ke arah tengah dan gulungkan popia sehingga selesai.

7. Ulangi langkah 4-6 untuk semua kulit popia.

8. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng popia hingga keperangan.

9. Angkat popia dan toskan minyak dengan tisu dapur.

Nilai Pemakanan:

- Kalori: 267 kalori

- Lemak: 12.1g

- Protein: 11.8g

- Karbohidrat: 26.8g

- Serat: 1.2g

Tips:

Untuk hasil yang lebih sedap, gunakan keju yang berkualiti tinggi dan pastikan daging cincang yang digunakan adalah daging segar. Anda juga boleh menambahkan sayur-sayuran seperti carrot atau kobis jika ingin menambahkan kandungan serat dalam popia daging cheese ini.

Selamat mencuba!


Link copied to clipboard.