Resepi Sup Daging Ala Thai Best Gilerr. Sedap Sama Level Dengan Kedai from kitpramenulis.com
Memperkenalkan Sup Daging Thai
Sup daging Thai adalah hidangan sup yang terkenal di Thailand. Hidangan ini mempunyai rasa yang pedas dan masam yang khas dengan bahan-bahan seperti serai, daun limau purut, dan cili. Sup daging Thai biasanya dimakan dengan nasi dan daging yang dipotong menjadi kecil-kecil. Terdapat pelbagai versi sup daging Thai, tetapi resepi yang akan dikongsi ini mempunyai rasa yang sedap dan mudah untuk disediakan.
Bahan-bahan yang Diperlukan
- 500g daging lembu (dipotong kecil-kecil) - 2 helai daun limau purut - 2 batang serai (diketuk) - 4 ulas bawang putih (diketuk) - 4 ulas bawang merah (diketuk) - 3 biji cili kering (diketuk) - 2 sudu besar sos ikan - 2 sudu besar sos cili Thai - 1 sudu besar gula - 1/2 sudu teh garam - 1/2 sudu teh serbuk lada hitam - 1 liter air - 1/2 cawan daun ketumbar (dicincang halus)
Cara-cara Memasak
1. Pertama sekali, panaskan sedikit minyak dalam periuk. 2. Kemudian, tumiskan bawang putih, bawang merah, dan cili kering sehingga wangi. 3. Masukkan daging lembu dan kacau sehingga daging berubah warna. 4. Tambahkan air, daun limau purut, serai, sos ikan, sos cili Thai, gula, garam, dan serbuk lada hitam. 5. Biarkan sup mendidih dan kemudian kecilkan api. 6. Biarkan sup masak selama 30 minit atau sehingga daging empuk. 7. Tambahkan daun ketumbar dan kacau sekali lagi. 8. Sup daging Thai siap untuk dihidangkan.
Nilai Pemakanan
Berikut adalah nilai pemakanan untuk satu hidangan sup daging Thai: - Kalori: 327 - Protein: 23g - Lemak: 23g - Karbohidrat: 5g - Serat: 1g - Kolesterol: 81mg - Sodium: 770mg - Potassium: 554mg
Kesimpulan
Sup daging Thai adalah hidangan yang sedap dan mudah untuk disediakan. Dengan bahan-bahan yang mudah didapati, anda boleh menikmati hidangan ini di rumah sendiri. Hidangan ini boleh dimakan sebagai hidangan utama atau sebagai sup pembuka. Cuba resepi ini hari ini dan rasai sendiri kelezatannya!