'/> Resepi Kari Daging - Santapan Senja

Resepi Kari Daging


My Life & My Loves . resepi Kari Daging mudah & sedap
My Life & My Loves . resepi Kari Daging mudah & sedap from mamatisya.blogspot.com

Bahan-bahan

1. 500g daging lembu

2. 2 biji bawang besar

3. 2 ulas bawang putih

4. 2 inci halia

5. 1 batang serai

6. 1 sudu besar serbuk kari

7. 1 tin kecil santan pekat

8. 2 sudu besar minyak masak

9. Garam secukup rasa

Cara-cara

1. Potong daging menjadi kepingan kecil dan cucuk dengan garpu. Kemudian, lumurkan sedikit garam ke atas daging.

2. Panaskan minyak masak dalam periuk dan tumis bawang besar hingga harum.

3. Masukkan bawang putih, halia, dan serai. Kacau sebati.

4. Masukkan serbuk kari dan kacau sebati sehingga rata.

5. Masukkan daging dan kacau sebati sehingga kesemua daging disapu dengan serbuk kari.

6. Tuangkan air secukupnya dan biarkan daging empuk. Periksa kelembutan daging dengan mencucuknya dengan garpu.

7. Tuangkan santan pekat dan kacau sebati. Biarkan selama 5-7 minit.

8. Tambahkan garam secukup rasa.

9. Kacau sebati dan tutupkan periuk selama 10 minit.

10. Angkat dan hidangkan dengan nasi putih.

Informasi Pemakanan

1 hidangan kari daging mengandungi kira-kira 300-400 kalori, bergantung kepada jumlah santan yang digunakan.

Kari daging juga mengandungi pelbagai nutrien seperti protein, zat besi, dan vitamin B12.

Bagi individu yang mengamalkan diet rendah karbohidrat, kari daging boleh dimakan dengan sayur-sayuran hijau seperti kobis bulat dan bayam untuk menambahkan serat dalam hidangan.

Selamat mencuba!


Link copied to clipboard.