'/> Daging Beriani: Resepi Dan Nutrisi - Santapan Senja

Daging Beriani: Resepi Dan Nutrisi


Daging Beriani Yang Sangat Sedap (A Keeper Recipe) Azie Kitchen
Daging Beriani Yang Sangat Sedap (A Keeper Recipe) Azie Kitchen from www.aziekitchen.com

Pengenalan

Daging beriani merupakan salah satu hidangan tradisional Malaysia yang sangat popular. Hidangan ini terdiri daripada daging lembu yang dimasak dengan rempah kari dan nasi beriani yang lembut dan wangi. Ia biasanya dihidangkan pada majlis perkahwinan, kenduri-kenduri atau juga sebagai makanan sehari-hari. Daging beriani sangat mudah disediakan dan mempunyai rasa yang sangat sedap dan memuaskan.

Bahan-bahan

Berikut adalah senarai bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat daging beriani: - 1 kg daging lembu - 5 cawan nasi basmati - 3 sudu besar minyak masak - 3 biji bawang besar, dikisar - 2 helai daun pandan - 2 batang serai, dititik - 1 inci halia, dikisar - 5 ulas bawang putih, dikisar - 2 biji buah pelaga - 2 biji buah keras - 1 sudu besar serbuk kari - 1 sudu kecil serbuk kunyit - 1 sudu kecil serbuk jintan manis - 1 sudu kecil serbuk ketumbar - 2 sudu besar rempah beriani - 1 cawan yoghurt - 2 sudu besar mentega

Cara-cara

Berikut adalah cara-cara untuk membuat daging beriani: 1. Pertama sekali, cuci bersih daging lembu dan potong kecil-kecil. Kemudian, rendam daging dalam air selama 30 minit. 2. Bersihkan nasi dan rendam dalam air selama 30 minit. 3. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang besar, daun pandan, serai, halia dan bawang putih hingga naik bau. 4. Tambahkan pelaga, buah keras, serbuk kari, serbuk kunyit, serbuk jintan manis, serbuk ketumbar dan rempah beriani dan kacau rata. 5. Masukkan daging lembu dan kacau rata hingga daging berubah warna. 6. Tambahkan air secukupnya dan biarkan mendidih. 7. Tutup periuk dan biarkan daging masak selama 1 jam atau sehingga empuk. 8. Setelah daging empuk, ambil daging dan air kari. Sisihkan dahulu. 9. Panaskan mentega dalam kuali dan tumis bawang besar yang telah dikisar hingga naik bau. 10. Tambahkan nasi dan kacau rata hingga nasi menjadi wangi dan agak keperangan. 11. Masukkan air kari dan daging lembu ke dalam nasi dan kacau rata. 12. Tambahkan yoghurt dan kacau rata. 13. Tutup kuali dan biarkan nasi masak selama 20 minit atau sehingga nasi menjadi lembut. 14. Hidangkan daging beriani dengan hirisan timun, tomato dan bawang besar.

Nutrisi

Berikut adalah jumlah nutrisi yang terkandung dalam satu hidangan daging beriani: - Kalori: 650 kalori - Lemak: 15 gram - Protein: 40 gram - Karbohidrat: 90 gram - Serat: 5 gram

Kesimpulan

Daging beriani merupakan hidangan yang sangat sedap dan popular di Malaysia. Ia mudah disediakan dan mempunyai rasa yang memuaskan. Dengan mengikuti resepi ini, anda boleh menyediakan hidangan daging beriani yang sedap dan menyelerakan untuk keluarga anda. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini!

Link copied to clipboard.