'/> Resepi Masak Kurma Daging - Santapan Senja

Resepi Masak Kurma Daging


Kehidupan Dunia Hanyalah Persinggahan... Resepi Daging Masak Kurma
Kehidupan Dunia Hanyalah Persinggahan... Resepi Daging Masak Kurma from fardaza.blogspot.com

Bahan-bahan:

- 500g daging lembu

- 3 biji kentang

- 1 biji bawang besar

- 2 ulas bawang putih

- 2 sudu besar rempah kurma

- 1 cawan santan

- 2 sudu besar minyak masak

- 1 batang kayu manis

- 2 kuntum bunga lawang

- 3 kuntum bunga cengkih

- 1 sudu teh serbuk kunyit

- 1 batang serai

- Garam secukup rasa

Cara Memasak:

1. Bersihkan daging lembu dan potong mengikut saiz yang dikehendaki. Kemudian lumurkan serbuk kunyit pada daging dan perap selama 10 minit.

2. Kupas kentang, cuci bersih dan potong dadu. Kemudian cuci bunga lawang, bunga cengkih dan serai.

3. Tumbuk bawang besar dan bawang putih sehingga lumat.

4. Panaskan minyak masak dalam kuali dan tumis bawang yang telah ditumbuk hingga naik bau.

5. Masukkan kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan serai. Kacau sebati dan biarkan selama 1 minit.

6. Masukkan daging ke dalam kuali dan goreng hingga berubah warna.

7. Masukkan rempah kurma dan kacau sebati. Biarkan selama 2 minit.

8. Masukkan santan dan kentang ke dalam kuali. Kacau sebati dan biarkan selama 10 minit atau sehingga kentang empuk.

9. Tambahkan garam secukup rasa.

Nilai Makanan:

Sajian masak kurma daging ini mengandungi pelbagai nutrisi seperti protein yang terdapat pada daging lembu, vitamin C dan kalium pada kentang serta serat pada rempah kurma.


Link copied to clipboard.